Om du vurderer og skaffe deg en leopardgekko, er det viktig å forstå noen nøkkeltrekk om leopardgekko-adferd. De er sjelden aggressive, og enkle å temme og håndtere.
Leopardgekkoer er aktive om natten, selv om de har en tendens til å være mest aktive i skumring og daggry
De foretrekker skumringen når solen står opp og går ned når ørkentemperaturene er kjøligere. Det er også mindre konkurranse (og mindre sjanse for å bli byttedyr) i skumring og daggry, ettersom de virkelig nattaktive rovdyrene ikke er aktive i disse tider.
Siden leopardgekkoer vanligvis sover og oppholder seg inni steinrøyser eller inni fjellsider når solen er oppe så er dem et reptil som ikke soler seg i solen og trenger derfor lite UV-belysning. Om de får vitamin d3 tilskudd i fangenskap er strengt tatt ikke uvb nødvendig. Men et svakt uv-lys kan ha flere positive faktorer på gekkoens mentale og fysiske helse.
Til forskjell fra andre gekkoer har leopardgekkoer bevegelige øyelokk og kan sove med lukkede øyne. Dette er et så definerende trekk ved arten, deres latinske slektsnavn Eublepharis Macularius refererer til denne funksjonen (Eu betyr god, og blepharis betyr øyelokk.)
Leopardgekkoer vil vifte med halene i sakte bevegelser frem og tilbake som en defensiv advarsel. Det betyr vanligvis at noe trigget gekkoen til og føle seg truet/utsatt for fare, og den er litt skremt. Å heve og vifte med halen på den måten gjør at leopardgekkoen ser større ut; bevegelsen med halen retter rovdyrs oppmerksomhet til halen, som kan løsnes slik at leopardgekkoen kan rømme. Det er derfor ekstra viktig at du ikke tar på halen til gekkoen om han vifter med den! La gekkoen være i fred til den roer seg.
De kan vifte med halen:
For å avverge rovdyr
Å hevde dominans
Før utsetting på byttedyr
Hvis gekkoen din rasler med halespissen raskt, er dette et tegn på spenning. Du kan se dette når hann gekkoer prøver å få oppmerksomheten til en hunn gekko eller om han blir ekstra ivrig ved fôring.
Gekko som indikerer med halen at han er utrygg/føler seg utsatt for fare
Leopardgekkoer ofte tungen raskt ut. Dette skyldes tilstedeværelsen av et "Jacobsons organ" som er plassert i ganen av munnen. Når en gekko stikker ut tungen, plukker den opp fuktighetspartikler fra luften og kan oppdage dufter og lukter. Dette lar gekkoen egentlig "lukte" med tungen.
I tillegg til å slikke for å få en oppfatning av omgivelsene, vil leopardgekkoer slikke sine egne øyne for å rense dem.
De fleste øgler er bare i stand til å lage lyder. Gekkoer har stemmebånd og er i stand til å lage lyder som kan beskrives som knirking, klikk eller kvekking.
Gekkoer vil vokalisere for å tiltrekke seg en annen gekko, signalisere nød eller skremme rovdyr.
Hatchlings eller unger lager oftere lyd, spesielt når de er sultne eller stresset. Voksne leopardgekkoer kan fortsatt lage lyd, selv om det er mye sjeldnere enn hos yngre gekkoer.
Du kan til tider legge merke til at leopardgekkoen din prøver å klatre på glasset eller veggen inni terrariet. Det kan se ut som de prøver å svømme oppover veggen.
Dette er ganske normal oppførsel av leopardgekko. Men hvis leopardgekkoen din har for vane å prøve å klatre på glasset, kan det tyde på at noe er galt i oppsettet ditt og den prøver å rømme.
Mulige årsaker kan være:
• Feil temperatur
Terrariet bør ha en varm og kald side slik at gekkoen din kan regulere seg selv. Hvis gekkoen din ikke kan finne en behagelig temperatur, kan den prøve å rømme for å finne et sted med bedre temperatur.
• Sult
Hvis gekkoen din er sulten og ikke finner mat, kan den lete etter andre steder å jakte
• Løse insekter
Noen ganger kan for mye mat være uønsket. Hvis det er løse insekter som streifer rundt i terrariet, kan de være til plage for gekkoen. Spesielt sirisser kan forårsake problemer for gekkoen.
• Hvis du har flere leopardgekkoer i samme terrarium, kan det hende at de ikke har nok individuell plass og er stresset.
Klikk på knappen under for artikkel om informasjon rundt hamskifte!
Copyright © 2024 Coral Geckos - Med enerett.