Reptiler skifter hamm(hud) av flere forskjellige grunner. Det viktigste er for at de må gi plass til ny hud etter hvert som de vokser, går opp i vekt eller ned i vekt. Hamskifte hjelper dem også med å utvikle fargen deres, spare næringsstoffer, samt helbrede eventuelle skader som har kommet på huden.
I naturen kan hamskifte holde unna midd og andre uvelkommene parasitter som ellers kan forårsake sykdommer. Flere vellykkede hamskifter i flere måneder kan også hjelpe dem å komme seg etter rovdyr bitt.
Sunne, kjæledyrleopardgekkoer går i hamskifte regelmessig mens de vokser, fyller opp hudcellene og endrer hudfarge.
Selv om de fleste sier at en leopardgekko "bytter ut huden", er det bare det øverste hudlaget som blir skiftet ut. Dette laget kalles epidermis. Epidermis er et beskyttende lag som beskytter kroppen mot mikroskopiske og makroskopiske elementer.
Alder, kosthold og terarrie oppsettet du har til din leopardgekko bestemmer hyppigheten og hvor lett hamskiftet er for gekkoen.
Imidlertid vokser yngre gekkoer raskere og går derfor oftere i hamskifte enn det eldre gjør.
Det er noen atferdsmessige og fysiske tegn å se etter som vil fortelle deg når gekkoen din begynner å bli klar til å gå i hamskifte. Disse tegnene varierer litt mellom hvert enkelt gekko, men er alle gode indikatorer på at de snart vil gå i hamskifte.
Leopardgekkoer som gjør seg klare til å skifte hamm vil bli matte og mønsteret deres vil blekne til en grå farge. På dette tidspunktet blir vann og næringsstoffer fra den gamle huden absorbert i kroppen for å hjelpe til med å danne ny hud. Når den nye huden vokser, samler det seg et lag med lymfevæske mellom det gamle og det nye laget. Dette skyver den gamle huden vekk, og får gekkoen til å se blek og nesten litt papiraktig ut.
Når det nye laget av hud er klart, og det gamle laget er tørket ut, vil de gni seg mot en grov gjenstand eller bruke munnen til å rive av seg den gamle huden. Den nye huden vil være lys og fargerik.
Leopardgekkoer som er i nærheten av hamskifte vil som oftest ikke være interessert i mat. Men så snart leopardgekkoer har skiftet, bør de begynne å spise regelmessig igjen. Du kan også se den spise den gamle huden. Dette er normalt og hjelper gekkoen med å få næringsstoffer.
Mange leopardgekkoer blir sløve, sjenerte eller til og med irritable under hamskiftet. Fra huden deres blekner grå til de skifter, kan de gjemme seg mer enn vanlig eller ikke ønske å bli håndtert. På grunn av dette, prøv å ikke håndtere gekkoen din før det har gått tre dager etter at den er fullstendig ferdig med å skifte hamm.
Det er også tider der gekkoen kan slutte å gå i hamskifte (f.eks. dvale eller produserer egg).
Under 3 måneder = Ukentlig til annenhver uke
———————————————————————
3 til 6 måneder = En gang hver 1. til 2. uke
———————————————————————
6 måneder til 1,5 år = Månedlig
———————————————————————
1,5 år+ = En gang hver 4. til 8. uke
———————————————————————
Hamskifte er en vanlig del av livet til en leopardgekko. Det er ikke en vanskelig eller lang prosess for en sunn og frisk gekko.
Etter at du legger merke til at gekkoen din sin hud begynner å bli matt, vil det vanligvis ta 1 til 3 dager å skifte hamm. Når den begynner å dra av seg hammet, tar selve hudfjerningsprosessen vanligvis en time, selv om noen gekkoer kan ta 24 timer.
Har det gått mer en 3 døgn og gekkoen enda har ham/hud-rester igjen på kroppen bør du som eier hjelpe til med å fjerne det. Spesielt fra tær, nese, hale og rundt øynene.
Leopardgekkoen din kan slutte og spise under hamskifte, og det er helt normalt. De bruker mye energi på å produsere ny hud og fjerne det gamle. Når de to hudlagene begynner å skille seg, er det normalt at leopardgekkoen blir treg og sløv. Denne sløvheten er ikke et problem så lenge gekkoen går tilbake til sine vanlige energinivåer etter å ha skiftet. Gekkoer som forblir sløve, selv tre dager etter hamskiftet, kan ha et annet helseproblem og veterinær bør bli kontaktet.
I dagene frem til hamskiftet kan du mate leopardgekkoen din hvis den er sulten. Når den begynner å skifte, vent imidlertid til den er ferdig før du tilbyr mer mat.
Prosessen med å fjerne gammel hud gjør dem sårbare for rovdyr. Å stresse en gekko som er midt i et hamskifte ved å håndtere det eller prøve fôre han/hun kan føre til problemer med å hamskiftet. De vil være irritable, selv på gode dager. Det er best å la gekkoen være alene i dagene mens den har hamskifte..
Noen ganger merker du kanskje ikke at gekkoen skifter hamm, spesielt hvis den gjør det om natten. Dette kan få det til å virke som om leopardgekkoen din ikke går i hamskifte i det hele tatt når den faktisk gjør det.
Hvis gekkoen din ellers er sunn, vokser og spiser, skifter den fortsatt; du går bare glipp av selve perioden den får av seg hammet.
Noen individer vil midlertidig slutte å skifte hvis de har eggløsning eller ruger egg. Å produsere egg krever mye energi, så gravide hunner kan vente med å felle før de legger ett «clutch» med egg.
Det er viktig og sjekke tær, nese, halen og området rundt øynene for gammel død hud da det noen ganger kan sette seg fast og gekkoen klarer ikke få det av selv. I en slik situasjon må du som eier hjelpe gekkoen din til å få bort den døde huden.
Død hud som sitter fast rundt kropsdeler kan føre til at leopardgekkoen mister disse kropsdelene ettersom at huden begrenser blodstrømmen. Om hamm/hud først sitter fast vil et nytt lag sette seg fast over samme område igjen ved neste hamskift og blodsirkulasjonen blir dårligere og dårligere for hvert lag med dødt hamm som klemmer over området.
Det beste du kan gjøre for å hjelpe leopardgekkoen din med å forhindre at hamskifte problemer oppstår, er å sette opp terrariet riktig. Gekkoen bør slltid ha tilgang på en stor fukthule og luftfuktigheten bør være optimal (les vår care-guide i menyen over)
Gekkoer som ikke har tilgang på multivitaminer har større risiko for hamskifte problemer.
Hvis leopardgekkoens habitat og kosthold er riktig, bør de ikke ha noen problemer ved hamskifte. Generelt bør du unngå å trekke av hud som sitter fast om det er under 3 dager siden hamskifte var fullført. Om gekkoen har hud som sitter fast så kan bløtlegging, og vassing i en beholder med lunket vann (ca 40grader) gjør det lettere for gekkoen din å fjerne hammet selv.
Nedenfor er de tre beste tipsene mine for å sikre at gekkoen din ikke vil ha problemer med hamskiftet.
Leopardgekkoer som har parasitter (crypto) kan ha problemer ved hvert hamskift. mer om parsitter kan leses om HER
Noen mutasjoner/morph’er er også mer utsatt for plager som kan gjøre hamskifte problematisk, feks enigma, lemonfrost, ndbe og gekkoer med nevrologiske defekter/skader.
Riktig temperatur, innredning og fuktighet er avgjørende for å ha problemfrie hamskifter. Leopardgekkoer er tørre øgler som foretrekker tørre habitater. På grunn av dette glemmer flere mennesker at denne arten fortsatt trenger et område med høyere luftfuktighet for å skifte hamm. For mye eller for lite fuktighet kan forårsake problemer.
Å gi en fuktboks/hule med fuktet kokosfiber/eco-earth er og anbefale. Substratet vør være fuktig nok til å danne kondens på sidene inni boksen, men ikke for våt til at det drypper vann fra veggene eller toppen. Fukthulen vil gi gekkoen et fuktig miljø som er perfekt for hamskifte.
Du må også sørge for at gekkoen din har dekor med litt struktur for å gni seg mot under hamskiftet. Dette kan være alt fra huler, pinner, steiner og annen reptil dekor. Disse bør være grove nok til å være behjelpelig med å løsne hud, men ikke for skarpe/spisse til at de kan kutte gekkoen.
Et riktig kosthold er en fin måte å ikke bare unngå problemer med hamskifte, men også mange andre helseproblemer.
I motsetning til mange andre øgler, er leopardgekkoer 100% insektetere. De trenger en diett som består av insekter for å holde seg sunne og lykkelige.
Vitamin A-mangel er en diettårsak til dårlige hamskifter og kan være forårsaket av at gekkoen ikke får multivitaminer eller at fôr-insektene får for lite eller dårlig mat.
Leopardgekkoer bør spise sirisser eller dubia-kakerlakker som basis-fôr. Insekter bør dyppes i en blanding mellom kalsium uten d3, kalsium med d3 og multivitamin. Oppskriften på denne blandingen finner du i våres care-guide eller i våres Diett side
Fyll en plastbeholder med ca to centimeter lunkent vann (35-40gr)
Plasser gekkoen i beholderen, og pass på at vannet ikke er over hakenivået. La gekkoen sitte i vannet i ca 15 minutter, eller til vannet begynner å falle i temperatur.
Vassing kan løsne skuret og gjøre det lettere for dem å fjerne det selv. Om dem ikke får det av selv så bør du prøve og fjerne det for han. Det er viktig at du er veldig forsiktig og ikke holder eller presser på halen hans under prossesen. Prøv gjerne og lett dytte hammet bort med en q-tips først. Om det enda ikke faller bort kan du forsiktig ta tak i den døde huden med en pinsett og forsiktig dra det av, det er da super viktig at den døde huden da er skikkelig fuktig! Om gekkoen har mange lag med død hamm oppå hverandre kan det være nødvendig og forsiktig klippe opp det døde hammet og deretter forsiktig dra det av med en pinsett.
Det er ikke nødvendig å bade leopardgekkoen din hvis den ikke har problemer med å få av hammet. Bruk bare denne metoden om gekkoen din har hamm som sitter fast 4 døgn etter hamskiftet er «gjennomført».
Copyright © 2024 Coral Geckos - Med enerett.