Leopardgekko er en bakkelevende øgle som i naturen lever i semi-ørken og tørre gressletter i Afghanistan, Pakistan, India og Nepal. Det naturlige prikkete mønsteret fungerer utmerket som kamuflasje blant omgivelsene de bor i som består av kompakt jord, steiner, tørre gress-sletter og busker. I 2019 har de også blitt registrert leopardgekkoer i tørre, skogkledde områder i Nepal. Ville leopardgekkoer oppholder seg mest nedi steinrøyser og inni fjellsider.
De er 17-25 cm lange, og hunnene er generelt mindre. I fangenskap er leopardgekkoer kjent for å leve lange liv: 15-20 år i gjennomsnitt, men det er også registrert at de kan bli oppimot 30-40 år!
Leopardgekkoer er insektetere, noe som betyr at de først og fremst spiser insekter. I naturen spiser de biller, kakerlakker, gresshopper, edderkopper, larver og tusenbein. De har også blitt observert at de jakter på skorpioner, små mus, nyfødte fugler, samt mindre slanger og andre øgler.
I motsetning til de fleste gekkoer, er leopardgekkoer i stand til å slippe og vokse ut halen igjen, men halen vil endre mønster og se litt deformert ut.
I motsetning til andre gekkoer så kan ikke leopardgekkoer klatre særlig bra, derfor er de viktigere å prioritere terrarier med store bunnarialer fremfor høyde.
Minimumstørrelsen på ett terrarium er L60xD45xH40cm.
Optimalt anbefaler vi et terrarium på 90x45x45 da det gir bedre muligheter for mer dekor, planter, huler, røtter.
Gitterbur, akvarier, hamsterbur osv, egner seg ikke til leopardgekkoer. Terrariet bør ha gode ventiler som sørger for god ventilasjon.
Leopardgekkoer er kaldblodige noe som betyr at de ikke kan produsere noen kroppsvarme selv. Dem er avhengig av tempraturene i sine omgivelser for å overleve. Det er derfor viktig med gode å trygge varmekilder.
Leopardgekkoer må ha mulighet til "termoregulering", noe som betyr at de vil bevege seg inn i varmere eller kjøligere områder for å heve eller senke kroppstemperaturen sin etter egne behov.
Leopardgekkoer må absorbere varme fra undersiden/magen for å klare og fordøye maten sin.
Hvor stor del av terrariets bunn varmematten bør dekke, kan variere utifra hvilken temperatur det er i rommet som terrariet skal stå i. Har rommet en normal romtemperatur på 20-23 grader bør varmematten dekke 1/3 del av gulv arealet i terrariet. Området over varmematten bør være mellom 31-32 grader. Kontroller tempraturene både på varm og kald side med jevne mellomrom. Er tempraturen i rommet som du planlegger at terrariumet skal stå i under 20 grader kan du ta kontakt med oss i CoralGeckos så finner vi en varmematte som passer til ditt terrarium!
Bruk av termostat er ALFAOMEGA! Dette for å sikre at gekkoens temperaturer er optimale. Varmematter uten termostat kan drepe leopardgekkoen og i verstefall føre til husbrann.
Luftfuktigheten inni terrariet bør være mellom 30-40%. Korte perioder med for høy eller for lav luftfuktighet er naturlig, så ikke farlig så lenge det ikke går flere uker.
(Combometer anbefales da det måler både luftfuktighet & temperatur)
Du bør bruke et substrat som er ikke-støvbart så det ikke kan skape irritasjoner eller forstoppelse hos leopardgekkoen. Noe du enkelt kan rengjøre og erstatte. Feil bruk av underlag kan føre til infeksjon, luftveisproblemer og forstoppelser. Underlag som skal unngås inkluderer ved/spon, grus, sagflis og all form for sand.
Substrater som reptilmatte, baderomsfliser, voksduk, parkett, Stone desert fra exo-Terra og excavator-clay er trygge å bruke.
I fukthulen anbefaler vi å bruke eco-earth (kokos humus) til dem over 10mnd, da dette holder godt på fuktighet og varme. Alle produkter som er laget av kokos-humus er trygge og bruke! Gekkoer under 6mnd burde ha et fast substrat som feks papir eller klut.
Leopardgekkoer er 100% insektivorer, det vil si at dem spiser bare insekter! Ved hver fôring skal dei BARE bli tilbudt levende insekter. Produkter som tørkede insekter bør ikke gies.
Hvor ofte dei bør fôres varier fra hvilken alder/voksfase dem er i. Tabellen under er grei å følge.
0 - 6 mnd = Hver dag
6 - 12 mnd = Annenhver dag
12+ mnd = To ganger i uken, feks søndag og torsdag.
Hoved fôret bør være dubia og/eller sirisser. Men det er viktig å gi litt variert. Zophobas, Melorm, Rosenbille-larver, Voksmøll-larver & Silkeorm-larver er noe av det som kan gies inni mellom for og sikre litt variasjon i kostholdet. Insektene bør ikke være for store, da dette kan kvele gekkoen eller senke fordøyelsesystemet.
Det er også viktig at leopardgekkoene alltid har tilgang på rent vann, så de ikke blir dehydrert.
Leopardgekkoer som alle andre dyr får helseproblemer om dei er overvektige, derfor bør ikke insekter med høyt fett-innhold gies for ofte da det kan være avhengighetsskapende og føre til at leopardgekkoen nekter å spise næringsrike insekter.
Sirisser må aldri få oppholde seg i terrariet sammen med leopardgekkoen over tid, da sirissene vil spise på gekkoen når dem sulter! Dette gjelder også biller (melorm, zophobas, rosenbiller osv)
Som nevnt tidligere trenger dem kosttilskudd. Den enkleste måten og sørge for at dem får alt dem behøver er ved å blande 3 tilskudd sammen i en skål og ha dette tilgjenlig i terrariet til en hver tid, gekkoen vil selv forsyne seg av det ved behov!
Kalsium & vitamin mix
2deler / 2.ts Kalsium med d3
1deler / 1.ts Kalsium uten d3
1deler / 1.ts Vitamin uten d3
Dette blandes godt sammen i en liten skål som står tilgjennlig i terrariet.
Insekter bør også duppes i blandingen ved annenhver fôring.
Vi anbefaler kalsium & vitaminer fra merket ZooMed`s som selges i de fleste dyrebutikker.
Dekor, huler/gjemmesteder og planter er elementer du bør ha i terrariet, dette vil bidra til å gjøre miljøet trygt, naturlig og bedre for leopardgekkoen. Jo mer detaljert oppsettet til gekkoen er, desto mer vil du oppmuntre gekkoens trivsel. Ting som røtter vil skape en naturlig følelse i tillegg til å gi gekkoen steder å klatre. Steiner som er for store til at gekkoen kan svelge dem kan også være fint!
Leopardgekkoen trenger minst 2 vanlige huler. Ene bør være på den kalde siden av terrariet, den andre på den varmesiden. Fler normale huler er bare positivt for gekkoens trivsel!
Leopardgekkoer bør alltid ha tilgang på en fukthule da dette hjelper dem med og bytte hamm(skinn). Fukthulen må innholde en form for substrat, dette kan være fuktig eco-earth, papir eller humus. Fukthulen bør stå midt mellom varm og kald side i terrariet. Vi anbefaler ha halve fukthulen over varmematten og halve av. Fukthulen kan lages av feks en isboks, matboks eller annen plastboks med lokk. Personlig liker jeg ha inngang/utgangen til hulen på toppen av fukthulen da leopardgekkoene vil grave i fukthulen. Er inngang/utgangen på siden vil mye av substratet bli kastet utav hulen.
Leopardgekkoer har ikke behov for UV-lys, så lenge dei får vitamin d3 kombinert med kalsium. Men et ledd-lys er til å anbefale, slik gekkoen kan opprettholde en fast døgnrytme.
Om sommeren bør de ha omtrent 14 timer med lys og 10 timers mørke.
Om vinteren trenger de kortere dagtid på omtrent 12 timer med lys, og 12 timer med mørke.
Vi anbefaler at du kobler lyskilden til en timer.
UV-lys kan ha noen positive fordeler for leopardgekkoer. Det er viktig at UV-kilden din da er riktig for akuratt ditt oppsett. Har du spørsmål om UV eller ønsker råd/veiledning av et uv-oppsett til din leopardgekko råder vi deg til å ta kontakt med reptilutstyr.net
Leopardgekkoer er kjent for og være enkle øgler å handtere, men dem kan fortsatt være nervøse, skeptiske og føle seg truet ved håndtering, så vær tålmodig og vis respekt/medfølelse ved håndtering.
Leopardgekkoer har som dei fleste arter ulike personligheter, og enkelte takler håndtering bedre en andre. Viser leopargekkoen tegn til stress, løper mye, halebevegelser eller lager lyd ved handtering burde den få være ifred.
En Leopardgekko skal ikke holdest fast ved håndering. Det er viktig at gekkoen får vandre fritt uten å bli holdt fast. Da den kan vil føle seg svært truet/utsatt om den holdes fast, dette vil føre til stress og i verste fall haleslipp og/eller bitt. Lager gekkoen lyd ved handtering betyr dette at du håndterer han på en måte som han synes er ukomfortabel. Når du vil ha gekkoen fra terrariumet/en overflate og oppi handen din løftes han opp ved og forsiktig ta to fingrer under hver av forbena hans å løfter han forsiktig over i din andre hand. Legger ved en demonstrasjonsvideo som du kan se ved å klikke HER
Håndtering burde ikke skje for ofte, gjerne ikke mer en 3-4 ganger i uken å helst ikke lengre en 15 minutter hver gang.
Leopardgekkoer burde ikke få løpe fritt på sofaer, gulv eller andre store åpne områder da dem kan føle seg truet (lite trygg). Vær oppmerksom på at de kan bli for kalde hvis de holdes utenfor terrariet sitt over lengre tid. Det er lurt å vaske hendene før og etter håndtering.
(Hvordan plukke opp en leopardgekko kan du se ved og klikke her)
Leopardgekkoen bør få være i fred i minst 72 timer etter at du har fått den hjem, dette for å la den bosette seg i dens nye omgivelser. Gjerne bruk noen dager på og "hilse på" uten å plukke den opp, slik gekkoen forstår at du ikke vil den noe vondt.
Copyright © 2024 Coral Geckos - Med enerett.